Børneorm

Børneorm

Børneorm er en almindelig sygdom, som forårsages af den lille rundorm Enterobius Vermicularis. Børneormen er en lille hvid orm, som inficerer både børn og voksne. Oftest inficeres børn i børnehaver, skoler el.lign.
Smitte med ormen sker enten gennem direkte kontakt med afføring eller indirekte ved kontakt med tøj, sengetøj eller andre urene ting, som er forurenede med afføringsrester.
I afføringsresterne findes der æg, som udklækkes, når de når ned i tarmen og bliver til egentlige orm.
Hvis man har mistanke om børneorm, skal man gå til egen læge for at blive behandlet.
Det er vigtigt at blive behandlet for børneorm, da man ellers kan blive ved med at smitte sig selv og andre med ormene.

Symptomer på børneorm

Ofte er der næsten ingen symptomer ved børneorm.
Hvis man inficeres med børneorm, vil hunormen dog om natten kravle ned ved endetarmsåbningen og lægge en masse æg. Dette fremkalder det mest almindelige symptom, som er kløe ved endetarmsåbningen. I nogle tilfælde er det muligt, efter sengetid, at se ormene i afføringen eller ved endetarmsåbningen.

Behandling af børneorm

Børneorm behandles med et specifikt ormemiddel i pilleform eller som flydende medicin.
Da der ofte kan være æg hos flere familiemedlemmer, bør alle i hjemmet modtage behandling. Dette gælder også selvom der ikke umiddelbart er tegn på smitte hos alle. Oftest vil man få medicin til at gentage behandlingen flere gange med 14 dages mellem- rum.

Forebyggelse af børneorm

For at undgå børneorm er det vigtigt at holde god almen hygiejne.
Hvis personer i familien er smittet, er det en god idé at klippe neglene korte og derved mindske risikoen for at æg sætter sig under dem.
Almindelig rengøring samt hyppig vask af sengetøj forebygger ligeledes børneorm.